© Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia 2011-
Akademi Tarbiyah DPPM
Home » » Dasar dan Jati Diri Seorang Ahli PAS

Dasar dan Jati Diri Seorang Ahli PAS

This Article Checked By Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) on Friday 28 July 2017


PAS sebagai sebuah gerakan Islam dan parti politik. Dasarnya Islam, rujukannya al-Quran, Hadis, Ijmak dan Qias. Penyertaan kita di dalam PAS bukan kerana hanya mengisi masa lapang tetapi ia adalah wajib untuk penerusan kepada perjuangan Islam di negara ini. Apabila kita mengisi borang sebagai ahli PAS maka di sana bererti ia sudah berbai’ah untuk mematuhi peraturan dan tatacara sebagai seorang ahli PAS. Ertinya segala tindakan kita sudah berada di dalam kawalan jama’ah, ini adalah lumrah mana-mana organisasi. Contohnya kita bekerja di kilang Samsung berbeza kerja dengan kilang Proton. Peraturan setempat mesti diikuti, jika kita tidak boleh ikut, kita kena buka kilang sendiri.

Dari segi akidah, saya mestilah beriman bahawa Allah Ta’ala Yang Maha Esa menciptakan manusia bukan sia-sia. Dan mesti beriman bahawa manusia akan di kembali dan disoal oleh Allah Ta’ala setiap amalan yang dilakukan di atas dunia. Justeru, saya tidak boleh leka dengan dunia sehingga lupa tanggungjawab untuk menegakkan agama Allah Ta’ala kerana ini merupakan perkara yang berkaitan dengan akidah. Firman Allah Ta’ala:
أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لا تُرْجَعُونَ. فَتَعَالَى اللَّهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ لا إِلَهَ إِلاَّ هُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيمِ
“Maka apakah kamu mengira, bahawa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main (sahaja) dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada kami? Maka Maha Tinggi Allah, Raja Yang Sebenarnya tidak ada Tuhan selain Dia, Tuhan (yang mempunyai) ‘Arasy yang mulia.” (Surah al-Mukminun, ayat 115-116)

Saya juga mesti beriman bahawasanya Allah Ta’ala telah mengutuskan Rasul-Rasul dan diturunkan untuk mereka kitab-kitab dengan tujuan mengajar manusia supaya mengenali Allah dan memahami matlamat kejadian mereka. Kita mestilah mempertahankan Sunnah dan ajaran Baginda Nabi ﷺ daripada dinodai. Di antara Sunnah yang wajib saya pertahankan ialah menegakkan syariat Allah dan hukumnya seperti yang Baginda ﷺ tegakkan di Madinah al-Munawwarah. Firman Allah Ta’ala:
وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُواْ اللَّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ فَمِنْهُم مَّنْ هَدَى اللَّهُ وَمِنْهُم مَّنْ حَقَّتْ عَلَيْهِ الضَّلالَةُ فَسِيرُواْ فِي الأَرْضِ فَانظُرُواْ كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُكَذِّبِينَ
“Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada setiap umat (untuk menyerukan); Sembahlah Allah (sahaja), dan jauhilah thaghut itu. Maka di antara umat itu ada orang-orang yang diberi petunjuk oleh Allah dan ada pula di antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya. Maka berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang-orang yang mendustakan (Rasul-rasul).” (Surah al-Nahl, ayat 36)

Saya wajib beriman bahawa ganjaran bagi orang yang beriman yang taat kepada Allah ialah syurga. Manakala balasan ke atas orang yang tidak beriman dan durhaka ialah api neraka. Janji syurga inilah yang menjadi perangsang dan semangat untuk kita membanyakkan amal dan berusaha untuk mempertahan agama Allah daripada dinoda. Kita mesti berusaha untuk menjauhkan diri dari kelompok yang membawa kebinasaan dan dihumban ke dalam api neraka jahanam. Firman Allah:
فَرِيقٌ فِي الْجَنَّةِ وَفَرِيقٌ فِي السَّعِيرِ
“…Satu golongan memasuki syurga manakala satu golongan lagi memasuki neraka sa’ir.” (Surah al-Syura, ayat 7)

Saya wajib beriman bahawa urusan penciptaan undang-undang itu adalah hak mutlak Allah Ta’ala. Tidak harus sama sekali manusia mendahului atau membelakanginya. Apa yang boleh dilakukan oleh ulama’ ialah berijtihad mengeluarkan hukum-hakam dari nas-nas syarak yang dibenarkan. Kita mesti beriman bahawa haram menukarkan hukum yang telah dinaskan secara qat’ie oleh al-Quran dengan hukum manusia. Menukarkan kesalahan zina dengan denda wang berlawanan dengan Allah perintahkan dengan disebat 100 kali bagi yang belum berkahwin dan direjam sampai mati bagi yang sudah berkahwin.

Firman Allah Ta’ala:
وَمَا اخْتَلَفْتُمْ فِيهِ مِن شَيْءٍ فَحُكْمُهُ إِلَى اللَّهِ ذَلِكُمُ اللَّهُ رَبِّي عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَإِلَيْهِ أُنِيبُ
“Tentang sesuatu apapun kamu berselisih, maka keputusannya (terserah) kepada Allah (yang mempunyai sifat-sifat demikian) itulah Allah Tuhanku, kepada-Nyalah aku bertawakkal dan kepada-Nya aku kembali.” (Surah al-Syura, ayat 10)

Saya mestilah takut hanyalah kepada Allah Ta’ala dan tidak takut kepada makhluk yang lain. Perasaan takut menyebabkan kita menjauhi kemurkaan Allah dan larangan-larangan-Nya. Kita mesti yakin bahawa semua tindakan, diperhati oleh Allah Ta’ala sama ada sewaktu sunyi atau terang. Seperti mana yang Allah Ta’ala jelaskan:
وَمَن يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَيَخْشَ اللَّهَ وَيَتَّقْهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الْفَائِزُونَ
“Sesiapa yang mentaati Allah dan Rasul-Nya serta takut dan bertaqwa kepada-Nya maka mereka adalah orang-orang yang mendapat kemenangan.” (Surah al-Nur, ayat 52)

Saya wajib mencintai Allah dengan sebenar cinta. Cinta yang menjadikan hati kita sentiasa merasa rindu dan terikat dengan-Nya. Kecintaan ini mendorong menambahkan amalan-amalan kebaikan, bekorban dan berjihad di jalannya sepanjang masa. Sekalipun hidup dalam kemewahan dan kecintaan terhadap kaum kerabat, semuanya tidak sepatut menghalang kita daripada mencintai Allah Ta’ala. Apabila kecintaan kepada Allah Ta’ala mengatasi semuanya maka tidak ada apa yang boleh diganti dengan dunia dan pangkat. Ini adalah sejajar dengan seruan Allah Ta’ala yang mengingatkan:
قُلْ إِن كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَاؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُم مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُواْ حَتَّى يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ وَاللَّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ
“Katakanlah; jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluarga, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khuatiri kerugiannya dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai daripada Allah dan Rasul-Nya dan (dari) berjihad di jalan-Nya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusannya. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang fasiq.” (Surah al-Taubah, ayat 24)

Saya mestilah sentiasa beristighfar memohon keampunan kepada Allah Ta’ala. Istighfar ini akan membersihkan hati dan melimpahkan ketenangan hati dan jiwa. Kita tidak akan memohon ampun selain daripada Allah Ta’ala.
وَمَن يَعْمَلْ سُوءًا أَوْ يَظْلِمْ نَفْسَهُ ثُمَّ يَسْتَغْفِرِ اللَّهَ يَجِدِ اللَّهَ غَفُورًا رَّحِيمًا
“Dan barang siapa yang mengerjakan kejahatan atau menzalimi diri sendiri kemudian beristighfar memohon keampunan nescaya ia dapati Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Surah al-Nisa’, ayat 110)

Dari sudut ibadah pula kita mestilah memastikan ibadah kita menepati dengan apa yang ditunjukkan oleh Rasulullah ﷺ. Wajib menjadikan ibadah sebagai penghubung dengan Allah kerana Allah sebagai tempat untuk mengadu hal kepadanya dan merasai kehadiran Allah dengan melupakan kesibukan dunia. Sabda Rasulullah ﷺ:
لَا يَنْظُرُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلَى صَلَاةِ عَبْدٍ لَا يُقِيمُ فِيهَا صُلْبَهُ بَيْنَ رُكُوعِهَا وَسُجُودِهَا
“Allah tidak memandang kepada sembahyang seorang lelaki yang mengerjakan tanpa kehadiran hati berserta gerak rukuk dan sujudnya.” (Riwayat Ahmad)

Saya mesti mengambil berat terhadap ibadah qiyamullail (sembahyang malam) serta melatih diri melakukannya sehingga menjadi satu kebiasaan. Kerana qiyamullail adalah sumber kekuatan yang memantapkan iman. Sebagai anggota PAS yang memperjuangkan Islam sudah tentu akan menerima berbagai ujian maka kekuatan rohani amat penting untuk merempuh halangan ini. Kekuatan ini yang tidak dipunyai oleh musuh walaupun mereka memiliki kekekuatan fizikal dan kewangan yang lain. Firman Allah:
إِنَّ نَاشِئَةَ اللَّيْلِ هِيَ أَشَدُّ وَطْءًا وَأَقْوَمُ قِيلا
“Sesungguhnya bangun di waktu malam adalah lebih tepat (untuk khusyuk) dan bacaan (al-Quran) pada waktu itu lebih berkesan.” (Surah al-Muzammil, ayat 6)

Saya mesti meluangkan waktu tertentu untuk membaca al-Quran dengan cara merenungi maksud dan pengajarannya. Banyak kisah-kisah yang terdapat di dalam al-Quran dapat diambil pengajaran dan menjadi rangsangan kepada kita untuk berjuang dengan lebih gigih. Kita mesti membacanya dengan penuh tadabbur, merenunginya dengan khusyuk dan sedih kerana disebut di dalam sebuah hadis:
اقْرَءُوا الْقُرْآنَ بِحُزْنٍ فَإِنَّهُ نَزَلَ بِحُزْنٍ
“Bacalah al-Quran dalam keadaan berduka, kerana sesungguhnya ia diturunkan dalam keadaan duka cita.”

Seterusnya menjadikan doa sebagai perantaraan dengan Allah Ta’ala di dalam setiap urusan hidup kerana doa adalah otak segala ibadah. Kerana itu saya akan memilih doa-doa yang ma’thur dari Rasulullah ﷺ. Doa adalah senjata bagi orang mukmin ketika berhadapan dengan musuh. Firman Allah:
ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ
“...Mintalah doa kepadaku, nescaya aku akan memperkenankan permintaanmu.” (Surah Ghafir, ayat 60)

Dari sudut akhlak, saya mesti bersifat warak dengan menjauhkan diri dari melakukan perkara-perkara syubhat (perkara yang samar) di antara halal dan haram. Kita mesti menjaga makanan, minuman yang samar dari segi halal dan haram supaya terpelihara dari jatuh kepada perkara yang haram. Sabda Rasulullah ﷺ:
الْحَلالُ بَيِّنٌ، وَالْحَرَامُ بَيِّنٌ، وَبَيْنَهُمَا مُشَبَّهَاتٌ لا يَعْلَمُهَا كَثِيرٌ مِنَ النَّاسِ، فَمَنِ اتَّقَى الْمُشَبَّهَاتِ اسْتَبْرَأَ لِدِينِهِ وَعِرْضِهِ، وَمَنْ وَقَعَ فِي الشُّبُهَاتِ كَرَاعٍ يَرْعَى حَوْلَ الْحِمَى يُوشِكُ أَنْ يُوَاقِعَهُ، أَلا وَإِنَّ لِكُلِّ مَلِكٍ حِمًى أَلا إِنَّ حِمَى اللَّهِ فِي أَرْضِهِ مَحَارِمُهُ، أَلا وَإِنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً إِذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ كُلُّهُ، وَإِذَا فَسَدَتْ فَسَدَ الْجَسَدُ كُلُّهُ، أَلا وَهِيَ الْقَلْبُ
“Sesungguhnya yang halal itu nyata (terang) dan haram itu nyata (terang) dan di antara keduanya ada perkara yang kesamaran, yang tidak diketahuinya oleh kebanyakan manusia. Maka barangsiapa yang memelihara (dirinya dari) segala kesamaran, sesungguhnya ia memelihara dari agamanya dan kehormatannya. Dan barangsiapa jatuh pada perkara kesamaran jatuhlah ia ke dalam yang haram, seperti seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan , hampir sangat (ternakannya) makan di dalamnya. Ketahuilah bahawa bagi tiap-tiap raja ada kawasan larangan. Ketahuilah! Bahawa larangan Allah ialah segala yang diharamkannya. Ketahuilah bahawa di dalam badan ada seketul daging, apabila ia baik, baiklah badan seluruhnya dan apabila ia rosak, rosaklah sekaliannya. Ketahuilah! Itulah yang dikatakan hati.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Saya mesti memelihara penglihatan dari melihat pada perkara yang haram, kerana dengan pandangan ini akan merangsang syahwat yang membawanya ke kancah pelanggaran dan maksiat. Firman Allah Ta’ala:
قُل لِّلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ
“Katakanlah kepada orang-orang mukmin lelaki supaya memelihara pandangan mereka...” (Surah al-Nur, ayat 30)

Saya mesti memelihara lidah dari menutur kata-kata yang tidak berfaedah, perbualan-perbualan yang buruk dan kotor, percakapan kosong, mengumpat dan mengadu domba. Perbuatan yang tidak menggambarkan akhlak Muslim yang tidak layak ada pada anggota jama’ah. Sabda Rasulullah ﷺ:
لَيْسَ الْمُؤْمِنُ بِالطَّعَّانِ، وَلَا اللَّعَّانِ، وَلَا الْفَاحِشِ، وَلَا الْبَذِيِّ
“Bukanlah ia seorang mukmin (jika) ia suka menuduh, suka melaknat, bercakap kotor dan bercakap keji.” (al-Hakim di dalam al-Mustadrak)

Saya mesti bersifat malu dalam setiap keadaan. Namun begitu sifat tersebut tidak seharusnya menghalangnya memperkatakan kebenaran. Di antara sifat malu ia tidak masuk campur urusan orang lain, memelihara pandangan, merendah diri, tidak meninggikan suara ketika becakap, dan perkara yang dianggap menjatuhkan maruah peribadi seorang. Sabda Rasulullah ﷺ:
الْإِيمَانُ بِضْعٌ وَسَبْعُونَ أَوْ بِضْعٌ وَسِتُّونَ شُعْبَةً فَأَفْضَلُهَا قَوْلُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَدْنَاهَا إِمَاطَةُ الْأَذَى عَنْ الطَّرِيقِ وَالْحَيَاءُ شُعْبَةٌ مِنْ الْإِيمَانِ
“Iman itu mempunyai tujuh puluh cabang atau enam puluh cabang, maka yang paling utama ialah ucapan tidak ada tuhan yang sebenar melainkan Allah, dan yang paling rendah ialah membuang duri dari jalan, dan sifat malu ialah satu cabang dari iman.” (Riwayat Muslim)

Saya mesti tekun dan sabar, kerana kerja-kerja Islam akan berhadapan dengan macam-macam perkara yang tidak menyenangkan, malah jalan dakwah penuh dengan liku-liku kepayahan penyeksaan, penindasan, tuduhan, ejekan, persendaan yang memalukan. Kita terpaksa berhadapan dengan orang jahil, orang alim, orang yang berfikiran terbuka dan orang yang emosional, orang yang mudah bertolak-ansur dan orang yang keras kepala, orang yang tenang dan orang yang mudah tersingung. Firman Allah:
وَلْيَعْفُوا وَلْيَصْفَحُوا أَلا تُحِبُّونَ أَن يَغْفِرَ اللَّهُ
“Dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada, apakah kamu tidak ingin Allah mengampunimu.” (Surah al-Nur, ayat 22)

Saya mestilah bersifat tawaduk atau merendahkan diri khususnya terhadap saudara se-Islam dengan cara tidak membezakan (dalam memberi layanan) sama ada yang miskin mahupun yang kaya. Rasulullah ﷺ sendiri memohon perlindungan daripada Allah agar dijauhkan dari sifat takabbur. Baginda ﷺ bersabda:
لا يَدْخُلُ الْجَنَّةَ مَنْ كَانَ فِي قَلْبِهِ مِثْقَالُ ذَرَّةٍ مِنْ كِبْرٍ
“Tidak akan memasuki syurga yang di dalam hatinya terdapat sebesar zarrah sifat takbur.” (Riwayat Muslim)

Saya mesti menjauhi sangka buruk, mengumpat dan mengintai-intai keburukan orang lain. Sebaliknya lebih banyak menyuluh dan menuding diri sendiri daripada dihadapkan kepada orang lain. Sangka buruk, sifat yang tidak baik dan boleh mendatangkan keburukan kepada orang lain. Maka ini perlu dijauhi oleh oleh ahli PAS. Janganlah memburuk sangka kepada sahabat yang lain ini akan menyebabkan ruang untuk berpecah akan bertambah luas. Firman Allah Ta’ala:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلا تَجَسَّسُوا وَلا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ
“Wahai orang-orang yang beriman jauhilah kebanyakan dari perasangka, sesungguhnya sebahagian dari perasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu mengumpat sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha penerima Taubat lagi Penyayang.” (Surah al-Hujurat, ayat 12)

Saya mestilah bersifat benar dalam semua hal dan keadaan. Mesti benar pada diri dan tidak takut pada celaan orang lain. Sifat dusta adalah sifat yang paling jahat dan hina malahan ia menjadi pintu masuk syaitan dan iblis, membawa kehinaan pada peribadi insan. Kita mesti benar dalam kata-kata, benar ketika menyampaikan prinsip perjuangan parti dan benar ketika meyatakan sesuatu kepada orang lain. Tidak layak seorang anggota PAS yang berdusta ketika berbual dengan orang lain dan bertindak secara dusta. Sabda Rasulullah ﷺ:
إِنَّ الصِّدْقَ يَهْدِي إِلَى الْبِرِّ وَإِنَّ الْبِرَّ يَهْدِي إِلَى الْجَنَّةِ وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيَصْدُقُ حَتَّى يَكُونَ صِدِّيقًا وَإِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إِلَى الْفُجُورِ وَإِنَّ الْفُجُورَ يَهْدِي إِلَى النَّارِ وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيَكْذِبُ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللَّهِ كَذَّابًا
“Sesungguhnya sifat benar membawa kepada kebajikan dan sesungguhnya kebajikan itu membawa ke syurga. Seseorang yang sentiasa bersifat benar hinggalah dicatat di sisi Allah sebagai seorang yang benar. Dan sesungguhnya sifat dusta itu membawa kepada kezaliman (kejahatan) dan kejahatan itu membawa ke neraka. Seseorang lelaki yang sentiasa berdusta sehinggalah dicatat di sisi Allah sebagai seorang pendusta.” (Muttafaqun ‘alaih)

Saya mesti menunjukkan contoh teladan yang baik agar sama dengan Islam yang menjadi dasar PAS. Akhlak kita mesti selari dengan al-Quran dan al-Sunnah kerana ia akan memberi kesan kepada perjuangan PAS. Kita percaya bahawa contoh teladan yang baik amat kuat mempengaruhi orang lain untuk mendekati perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS. Maka kita pastikan diri, keluarga dengan menunjukkan contoh teladan yang baik di mana sahaja kita berada, kerana kita akan menjadi duta kepada PAS untuk melebarkan pengaruh PAS kepada masyarakat. Seperti kata hukama’:
لسان الحال أبلغ من لسان المقال
“Lisanul hal (tindakan) lebih sampai dari lisanul maqal (kata-kata).”

Dari sudut rumahtangga pula, saya mesti memastikan perkahwinan kita adalah kerana Allah Ta’ala untuk membina rumahtangga Muslim bagi melahirkan keturunan yang soleh, menjadi keluarga yang mampu menunaikan amanah dan melaksanakan tanggungjawab kepada Allah. Sabda Rasulullah ﷺ:
ثَلَاثَةٌ حَقٌّ عَلَى اللَّهِ عَوْنُهُمْ الْمُجَاهِدُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالْمُكَاتَبُ الَّذِي يُرِيدُ الْأَدَاءَ وَالنَّاكِحُ الَّذِي يُرِيدُ الْعَفَافَ
“Ada tiga golongan yang Allah berhak menolong mereka, orang yang berjihad pada jalan Allah Ta’ala, hamba mukatib (yang berjanji untuk menebus diri untuk menunaikan bayarannya) dan orang yang berkahwin kerana ingin memelihara dirinya.” (Riwayat al-Tirmizi)

Perhubungan suami isteri tidaklah terbatas kepada hubungan untuk melepaskan nafsu syahwat sahaja, malah hubungan antara kita mestilah hubungan yang dapat menjalinkan persefahaman dalam pemikiran, kejiwaan dan kasih sayang. Kita sama-sama membaca, menunaikan sebahagian dari ibadah bersama-sama turut mengatur urusan rumah tangga dan meluangkan waktu untuk bergurau senda. Kita mestilah sama-sama memikirkan bagaimana untuk memajukan perjuangan yang di bawa oleh Parti PAS. Sekiranya persefahaman tidak wujud antara suami dan isteri ia akan menjejaskan gerak kerja jama’ah.

Suami isteri mesti mendidik anak-anak serasi dengan acuan Islam. Orang ramai sentiasa memerhati rumahtangga ahli PAS supaya selari dengan prinsip perjuangan yang dibawa. Kita bimbang orang tidak berminat dengan PAS apabila melihat rumahtangga ahli PAS yang tidak tepat dengan kehendak Islam. Pastikan anak isteri menutup aurat mengikut syariat. Kita tidak mahu anak isteri menjadi fitnah pada perjuangan PAS. Biar orang berminat dengan PAS apabila mereka melihat rumahtangga Islam yang dibina dalam rumah ahli PAS. Firman Allah Ta’ala:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلائِكَةٌ غِلاظٌ شِدَادٌ لا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ
“Wahai orang yang beriman peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu, penjaganya malaikat-malaikat yang kasar dan tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan mengerjakan apa yang diperintahkan.” (Surah al-Tahrim, ayat 6)

Berikut adalah beberapa kewajipan khusus sebagai Ahli PAS:
 1. Mematuhi arahan pimpinan parti selagi tidak bertentangan dengan Islam.
 2. Mesti mengikut semua manhaj perjuangan PAS tanpa berbelah bagi.
 3. Menghadiri program ilmu untuk menambahkan pengetahuan Islam.
 4. Menghadiri program tarbiyah supaya dapat membina fikrah dan keperibadian Muslim sejati.
 5. Menjaga akhlak sebagai seorang anggota parti.
 6. Mesti pastikan keluarga kita menutup aurat seperti yang diajar oleh Rasulullah ﷺ kerana ini adalah penilaian pertama orang kepada ahli PAS.
 7. Menghadiri program yang diarahkan oleh pimpinan parti di semua peringkat.
 8. Membayar yuran tahunan ahli.
 9. Menghadiri mesyuarat agung parti setiap tahun.
 10. Memastikan isteri/suami menjadi ahli PAS supaya sama-sama memahami konsep perjuangan Islam.
 11. Memastikan anak-anak yang sudah aqil baligh menyertai PAS supaya tidak ada unsur-unsur perosak dalam rumah kita. Dengan ini anak kita akan merasakan PAS adalah jama’ahnya maka sukar pihak musuh hendak menariknya.
 12. Menyeru kaum keluarga, sahabat handai dan orang awam untuk menyertai PAS.
 13. Menjawab segala fitnah yang dilemparkan oleh musuh terhadap PAS.
 14. Menerangkan dasar PAS dan perbezaan dasar Umno kepada orang ramai.
 15. Boleh menegur pimpinan dan memberi pandangan dengan cara yang beradab.
Seterusnya adalah perkara-perkara yang perlu dijauhi selaku ahli PAS:
 1. Melakukan perkara yang haram di sisi agama.
 2. Melakukan perkara yang bersalahan dengan dasar parti.
 3. Tidak mahu mengikut arahan pimpinan.
 4. Melahirkan perasaan marah di tempat awam seperti di kedai kopi kerana di sana banyak ejen musuh yang sedang memerhati dan mendengar.
 5. Tidak mahu membayar yuran tahunan.
 6. Tidak mahu datang mesyuarat agung tahunan.
 7. Tidak melaksanakan amanah yang diberikan.
 8. Malas untuk menghadiri program dan kursus anjuran parti.
Akhirnya sedarlah bahawa penyertaan kita sebagai anggota PAS bukan satu perkara yang sia-sia. Penglibatan dalam PAS bukan kerana marah kepada mana-mana individu musuh, tetapi sebagai tanggungjawab untuk melanjutkan kerja-kerja yang mulia setelah Para Rasul tidak ada lagi sedangkan kemungkaran dan kemaksiatan masih berluasa. Siapa lagi yang akan mempertahankan agama yang suci ini jika kita sebagai hamba Allah tidak sanggup untuk memperjuangkan agama Allah. Perlu sedar bahawa hidup dan mati kita hanya diserah kepada Allah dan yakinlah bahawa masa depan dunia berada di tangan Islam.

Biodata Penulis

Ustaz Haji Idris bin Haji Ahmad merupakan Exco PAS Pusat. Beliau pernah melanjutkan pelajaran di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dalam Fakulti Pengajian Islam (FPI) dalam pengajian sarjana dan menjadi pensyarah di sana. Pendakwah sepenuh masa dalam lapangan tarbiyah dan siyasah. Beliau memilih PAS sebagai platform perjuangan Islam dan dakwah sebenar di Malaysia.
Share this article :
 
Unit Penerbitan dan Media IT (UPIM)
Ketua Pengarah AKTAR Ustaz Mohd Hanif Haron | Timbalan Pengarah AKTAR Ustaz Hud Saleh
Pejabat Dewan Pemuda PAS Pusat, No 318-A, Lot 1636, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur .
Copyright © 2011. Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia - All Rights Reserved
© Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia 2011-