© Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia 2011-
Akademi Tarbiyah DPPM
Home » » Iktibar Arab Spring: Politik Matang dan Sejahtera

Iktibar Arab Spring: Politik Matang dan Sejahtera

This Article Checked By Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) on Thursday 13 October 2016


“Arab Spring”. Seluruh dunia termasuk rakyat Malaysia yang tidak ada musim bernama ‘spring’ juga berminat dengannya. Musim yang dibandingkan dengan perkembangan politik dunia Arab yang diharapkan berbuah lazat dan menyegarkan, tiba-tiba buahnya berulat dan beracun, membunuh mangsanya lebih dahsyat daripada wabak penyakit biasa yang meragut mangsanya tanpa batas. Banyak darah yang mengalir, korban yang gugur, menjadi pelarian, melarikan diri dan yang ‘menunggu giliran’.

Sebenarnya peristiwa seperti ini pernah berlaku di awal abad yang lalu, mereka namakan “Revolusi Agung Bangsa Arab” pada tahun 1916. Kini telah berlalu seratus tahun peristiwanya. Apakah iktibarnya?

Revolusi Arab Spring yang pertama berlaku apabila Syarif Husain, Raja Wilayah Hijaz (Mekah, Madinah, Ta’if, Jeddah dan sekitarnya) di bawah Khilafah Uthmaniyyah memulakan tembakan pertama di Mekah sebelum Subuh pada tanggal 9 Syaaban 1334H bersamaan 2 Jun 1916, mengisytiharkan “Thaurah ‘Arabiyyah Kubra” (Revolusi Agung Bangsa Arab) terhadap kerajaan Turki Uthmaniyyah yang berlaku zalim kerana mengalami kelemahan di era keuzurannya menyertai Perang Dunia Pertama akibat kepungan Eropah dan Rusia.

Revolusi dicetuskan dengan penuh semangat bersama dokongan negara musuh yang diketuai British menyokong supaya Arab diselamatkan daripada Turki dengan menukar Khalifah Islam berbangsa ‘Ajam kepada bangsa ‘Arab, dan calonnya ialah Syarif Husain yang berpusat di Mekah (dikira pilihan yang dapat menarik Islam dan Arab). Golongan Nasionalis Arab dan kumpulan Islam yang “buta politik” menyokong dengan penuh semangat bersama senjata yang dibekalkan daripada negara yang berperang menentang Turki Uthmaniyyah di Eropah, seterusnya dihantar penasihat mereka seperti Lawrence dan lain-lain.

Akhirnya gerakan yang dikelola Syarif Husain ini berjaya menjatuhkan Khilafah Turki Uthmaniyyah.

Tiba-tiba, Raja Abdul Aziz (Ibnu Saud) bersama gerakan Wahabinya (Salafi) menjadi raja negara baru yang dinamakan Arab Saudi setelah berjaya menggulingkan Ibnu Rasyid, pemerintah Riyadh yang bernaung di bawah Khilafah Uthmaniyyah yang tidak bermazhab Wahabi. Seterusnya, Syarif Husain dan anak-anaknya dihalau oleh Ibnu Saud daripada negara Hijaz yang dihapuskan entitinya, kerana pihak British yang diharapkan Syarif Husain tidak membantunya lagi bagi menentang Ibnu Saud walaupun dia menarik diri daripada menjadi calon Khalifah yang dijanjikan para penyokongnya. Bagaimanapun, putera-putera Syarif Husain telah didokong untuk menjadi raja-raja di beberapa wilayah Islam seperti Syria dan Iraq. Putera Faisal dilantik menjadi Raja Syria dan Putera Abdullah menjadi Raja Iraq.

Apabila pihak Perancis mendapat bahagian Syria dan Lubnan dalam “Perjanjian Sykes-Picot”, idea untuk menjadikan Putera Faisal ibn Syarif Husain sebagai Raja Syria ditolak. Faisal dipindahkan untuk menjadi Raja Iraq, lalu dibentuk pula pemetaan baru bagi mewujudkan sebuah negara bernama Jordan supaya Putera Abdullah pula menjadi rajanya dengan mengambil sebahagian daripada Syria dan Tebing Barat.

Adapun Israel wajib diwujudkan mengikut “Perjanjian Balfour” yang berasingan daripada wilayah Arab. Pemimpin-pemimpin lain yang bersama menentang Uthmaniyyah mendapat bahagian masing-masing. Syiah Iran diperkasakan Syahnya menjadi “Syahan Syah” negara Iran, Yaman diteruskan pemerintahan “Imam” (Raja) daripada kalangan Syiah Zaidiyyah. Agendanya ialah untuk menjadikan negara Islam ini bersatu mengikut qabilah, mazhab dan ideologi yang boleh menjadi “bom jangka” meneruskan pecah dan perintah.

Adapun “Arab Spring” yang popular mutakhir ini bermula di akhir tahun 2010, apabila pemuda bernama Mohamed Bouazizi di Tunisia membakar diri kerana sikap putus asa terhadap pengangguran yang dihadapinya. Tindakannya telah mencetuskan kebangkitan Arab menentang diktator di negara masing-masing di atas nama demokrasi dan pilihanraya bersih, menentang penyelewengan rasuah dan lain-lain, dengan sokongan daripada negara-negara besar yang mendokongnya. “Arab Spring” berakhir dengan kejatuhan Presiden Tunisia, Mesir, Libya dan Yaman, seterusnya terbakar di Syria dan huru-hara di kebanyakan negara Arab.

Muhasabah yang bijak, ikhlas dan adil hendaklah difikirkan, mengapa gelombang tersebut boleh berlaku seperti berulang dengan natijah yang memusnahkan dan boleh menenggelamkan mangsanya ke dalam bumi sejarah. Contoh situasi yang masih panas pada hari ini ialah Syria yang menjadi medan perlumbaan paling sengit di kalangan kuasa-kuasa besar perlu difahami.

Adakah pihak Barat yang mahu menjatuhkan Basyar Assad itu sangat ikhlas bersama kumpulan Islam yang sedang bersemangat mengisytiharkan jihad di bumi Syria dalam membantu jihadnya?

Begitu juga negara-negara yang membantu sehingga menyebabkan peperangan tidak berakhir bahkan bertambah sengit, ditambah pula krisis di Yaman, adakah kerana Sunni dan Syiah-nya atau demokrasi dan adilnya?

Sebenarnya negara-negara yang berusaha menjatuhkan Basyar Assad juga tidak akan memberikan kemenangan kepada Islam yang dikira dapat menegakkan negara Islam sebenar, mengembalikan negara Islam yang berdaulat dan perundangan yang adil boleh menjadi ancaman kepada mereka, khususnya Zionis-Israel yang menguasai politik negara kuasa besar, lebih-lebih lagi Amerika dan sekutunya yang bernafsu menjadi kuasa besar tunggal. Israel juga bercita-cita menjadi pusat kuasa besar dunia selepasnya. Semua calon ketua negara tersebut, terkini di US berlumba untuk mendapat sokongan Zionis dalam setiap Pilihanraya Umum.

Maka, negara Arab yang gelombang “Arab Spring”-nya berjaya menjatuhkan kerajaan masing-masing, menjadikannya lebih huru-hara daripada kezaliman kerajaan sebelumnya serta mengalami kesukaran huru-hara politik, keselamatan dan seluruh kehidupan yang lebih parah sehingga memaksa yang dapat berlari terpaksa melarikan diri menjadi pelarian yang hina, meninggalkan negara yang kaya hasil buminya, menjadi peminta sedekah di negara lain, sehingga negara Arab sendiri tidak menerima sahabat seagama dan sebangsa dengan mereka. Atau yang berada di dalam tanah airnya pula berperang sesama sendiri atau menunggu kematian, kelaparan dan wabak penyakit.

Hubungan kerajaan dan rakyatnya dengan negara Zionis juga menjadi ukuran menerima nasib daripada “Arab Spring” dan suhu kepanasannya. Mana-mana negara yang mengiktiraf negara haram Israel serta mengadakan segala hubugan di antara kerajaan dan rakyat adalah paling selamat. Taraf keduanya ialah negara yang mengadakan hubungan asmara atau hubungan secara rahsia dengan Israel juga selamat. Adapun negara yang menolak Israel atau gelombang rakyatnya menolak Israel secara terbuka, atau tidak menerima hubungan dan perjanjian damai dengan negara haram itu pasti menerima nasib untuk ditumbangkan.

Iran negara jiran bukan Arab di bawah “Syahan Syah”-nya dahulu juga menerima tempiasnya, Iran di zaman Reza Pehlavi dianggap negara Islam dan sahabat yang akrab di beberapa wilayah Arab kerana hubungan dengan Israel dan Barat, diberikan keamanan tanpa gangguan sehingga dapat menunaikan haji bahkan yang paling ramai jumlahnya. Ada pun Iran kini, yang dinamakan “Republik Islam” selepas “Revolusi Islam”-nya dianggap musuh yang sesat bahkan ada yang menamakannya “Majusi”, lebih bahaya daripada Yahudi dan tohmahan-tohmahan yang sebagainya selepas Iran memutuskan hubungan dengan Israel, serta membuat persediaan menghadapai serangan Israel kerana mengisytiharkannya (Israel) negara haram, walaupun Iran mengajak negara Arab dan wilayah-wilayah Islam lain bersama menentang Israel. Akibatnya, rakyat Iran diharamkan hajinya ke Makkah, hanya layak menyertai musabaqah bacaan al-Quran dan anggota OIC sahaja.

Kini buah yang dihasilkan daripada “Arab Spring” lebih meloyakan akal dan mungkin memabukkan fikiran yang waras, seterusnya boleh mematikan jati diri Ummah. Banyak negara yang terlibat mencetuskan keganasan sama ada memberi kemudahan senjata, menghantar pejuang dan duit yang dibelanjakan kerana membunuh di atas nama kononnya menegakkan kebenaran. Ada yang melakukan secara terbuka, ada yang membaling batu sembunyi tangan.

Pihak media pula mencelarukan maklumat dan kefahaman dalam media baru tanpa sempadan, sama ada menyebarkan kebenaran atau pembohongan ke seluruh ufuk dunia. Lebih parah lagi, sekiranya benar maklumat yang dipetik secara rakaman bergambar adanya penglibatan Israel secara langsung memberi kemudahan bekalan dan rawatan kepada perjuangan yang dinamakan jihad. Inilah realitinya kalau dilihat daripada sudut politik.

Ada pun sudut agama paling hangat, dikeluarkan fatwa daripada kalangan ulama di negara masing-masing, hujahnya ialah Mazhab Sunni wajib melawan Syiah dan di pihak Syiah pula wajib melawan Sunni. Ada juga yang membawa isu “takfiri” (mengkafirkan) kerana adanya perkara khurafat yang dikaitkan dengan aqidah atau terhadap yang tidak peduli agama pula kerana sekular ideologinya menolak Syariat Allah.

Ada pun ummah yang sudah lama tenggelam di dalam kejahilannya walaupun beramal dengan agama mengikut mazhab masing-masing atau buta agama sejak zaman penjajah, walaupun semuanya masih bersembahyang dan mengerjakan Rukun Islam yang asasi, tetapi masih banyak melakukan perkara khurafat yang tidak ada dalam semua mazhab.

Semua kumpulan ini berada dalam kalangan Sunni dan Syiah, kini menjadi sasaran senjata hukum-menghukum. Di sana pula ada kalangan ulama’ rasmi atau ulama’ jadian yang turut sama memukul gendang perang Sunni dan Syiah yang dipalu oleh pemimpin kerajaan di negara masing-masing. Sedangkan para pemimpin itu agamanya hanya di musim perayaan rasmi atau apabila bersama rakyat. Apabila bersama-sama syaitannya di dalam negara atau luar negara, agamanya berada di tempat paling belakang. Semuannya menjadi bahan bakar yang sedang dinyalakan.

Perbezaan Sunni dan Syiah di zaman dahulu menjadikan semuanya bersatu bersama Khulafa’ Rasyidin dan mengutuk pembunuh Umar (mertua Rasulullah s.a.w), Uthman (menantu Rasulullah s.a.w), Ali (keluarga terdekat dan menantunya pula), Hasan dan Husain (kedua-duanya cucu Rasulullah s.a.w) Radhiyallahu ‘Anhum.

Para ulama’ kedua-dua belah pihak di zaman awal selepasnya bersaudara dan bersama menentang pemerintah zalim di zaman masing-masing sama ada di era Umayyah dan Abbasiyyah. Menjadi sepakat Ulama’ Sunni dan Syiah, bersedih dan mengutuk pembunuhan Husain, cucu kesayangan Rasulullah s.a.w yang disebut sebagai “Penghulu Pemuda” di Syurga yang dibunuh syahid di Karbala.

Imam Abu Hanifah dipenjara kerana bersama Imam Jaafar al-Sadiq. Imam Syafi’e diheret bersama Imam Za’id kerana menentang kezaliman khalifah zamannya, menunjukkan betapa Sunni dan Syiah boleh bersatu dengan satu al-Quran dan satu Sunnah Rasul serta satu kiblatnya ke arah Kaabah dalam semua urusan. Barangkali, zaman terkini sudah berubah, kiblat sembahyangnya lain dan kiblat politik dan ekonominya lain pula.

Di zaman awal, walaupun adanya kecelaruan pemikiran dan ada yang merosakkan selepasnya, namun tetap hanya menjadi masalah dalaman umat Islam yang tidak menghalang dakwah Islam ke seluruh pelosok dunia. Bersatu menentang musuh bersama, melupakan perbezaan kaum dan mazhab, bahkan ada negeri yang bergilir mazhabnya, walaupun salah dan sesat, namun mereka tidak mengizinkan campur tangan pihak luar, jauh sekali menjemputnya.

“Arab Spring” Pertama (Revolusi Arab 1916) yang menentang kezaliman Turki, menjemput musuh menjadi tetamu yang dikatakan “ikhlas” menentang kezaliman, menyokong pertukaran Khalifah sehingga menerima bala tentera dan membina pengkalan untuk pihak Barat. Akhirnya, melenyapkan Khilafah dan menjadikan dunia Arab kaku walaupun tenggelam dalam kekayaan dan kemewahan di bawah bayangan Kaabah, bermakna kini genap seratus tahun pada tahun ini (2016).

Apakah “Arab Spring” kali kedua ini yang menentang kezaliman sesama Arab akan menimbulkan apa-apa yang besar kepada dunia Islam setelah ditimpa bencana “Arab Spring” yang tidak menjadi dahulu?

Di Malaysia tiada musim bernama ‘spring’, yang ada hanya musim hujan dan kemarau. Maka jangan ciptakan musim yang tidak ada disini. Tunggu dan beristiqamah bersama Islam, nescaya selamat, adapun tanpa Islamnya menjadi laknat.

“Inilah Penyelesaian Kita”

Biodata Penulis

Y.A.B Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang merupakan Presiden Parti Islam Se-Malaysia (PAS).
Share this article :
 
Unit Penerbitan dan Media IT (UPIM)
Ketua Pengarah AKTAR Ustaz Mohd Hanif Haron | Timbalan Pengarah AKTAR Ustaz Hud Saleh
Pejabat Dewan Pemuda PAS Pusat, No 318-A, Lot 1636, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur .
Copyright © 2011. Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia - All Rights Reserved
© Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia 2011-