© Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia 2011-
Akademi Tarbiyah DPPM
Home » , » Peribadi Petugas Parti Yang Bertaqwa

Peribadi Petugas Parti Yang Bertaqwa

This Article Checked By Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) on Sunday 3 August 2014


Tajuk ini dikemukakan untuk bahan perbincangan ke arah melahirkan petugas-petugas (amilin) parti yang beriman dan bertaqwa. Lantaran taqwa adalah satu jambatan yang menghubungkan insan dengan Rabb-nya. Jambatan itulah kelak akan memudahkan nusrah dan maunah disalurkan.

Tanpa hubungan erat antara amilin atau petugas parti dengan Allah s.w.t, bagaimanalah perjuangan yang didokong ini mampu beroleh kemenangan (nusrah) sedang kemenangan itu adalah milik dan anugerah Allah.

Perbincangan kita kelak akan menggariskan beberapa ciri-ciri atau kriteria petugas parti (abna’ al-harakah) yang menepati standard piawaian yang dikehendaki oleh Rasulullah s.a.w. Kita tidak mahu petugas parti yang hanya mengaku dan mendakwa dirinya sebagai petugas atau pejuang sedang aqidahnya masih samar, fikrahnya masih kabur dan peribadinya masih culas.

Kita juga mahu memastikan parti atau jamaah yang kita dokong ini turut menepati sebuah Gerakan Islam yang berperanan untuk berjuang bagi mengembalikan khilafah Islam yang telah hilang malah membina kembali daulah Islamiyah yang telah runtuh .

Bila kita bincang mengenai syakhsiyyah amilin yang bertaqwa, maka ia melibatkan semua anggota parti tanpa kecuali. Semua kita adalah amilin atau petugas parti atau jamaah Islam ini. Tinggal lagi petugas-petugas ini diagih tugas mereka mengikut keupayaan dan kepercayaan yang telah diberikan oleh jamaah.

Ada yang bertugas (amilin) sebagai al-Mursyidul Am, dalam PAS tugas besar ini diamanahkan kepada al-Fadhil Tuan Guru Hj. Nik Abdul Aziz. Ada yang bertugas sebagai Presiden dan ianya diamanahkan kepada al-Fadhil Tuan Guru Haji Abdul Hadi.

Begitulah seterusnya, pelbagai jawatan dan amanah sebagai agihan tugas telah diagih dengan penuh kepercayaan oleh jamaah agar dilaksanakan dengan baik dan bertanggungjawab. Semuanya bertugas dalam bidang dan skop tanggungjawab masing-masing. Justeru, perbahasan mengenai amilin ini merangkumi semua anggota jamaah.

Saya merasakan bahawa memahami amilin parti sebagai staff pejabat, suk, pegawai tugas-tugas khas dan lain-lain adalah silap, sebaliknya amilin itu ialah mereka yang beramal atau bekerja untuk membangunkan perjuangan Islam ini dengan menjadikan jamaah ini sebagai platform. Pastinya ia meratai seluruh anggota parti, bermula dengan al-Mursyidul Am hinggalah pegawai am di pejabat agung parti itu semuanya adalah amilin.

Peribadi yang kita mahu bina dikalangan petugas jamaah bukan sahaja terhenti pada gaya penampilan berwibawa, aksi kehidupan berhemah dan juga fikrah Islami yang syumul tetapi juga memberi penumpuan kepada pembinaan spiritual yang mantap .

Amilin (petugas) parti mestilah bertolak di atas nokhtah Ikhlas dan Tajarrud. Ikhlas dengan maksud segala amal dan tugasan yang ditaklifkan ke atas dirinya, dilaksanakan semata-mata kerana Allah. Justeru ikhlas adalah rahsia Allah. Kita boleh menilainya melalui kesan-kesan langsung yang menunjuk kepada ikhlas. Antara petanda ikhlas bagi seorang petugas ialah :

Nawaitu yang tepat dan jelas kerana Allah, bukan kerana mahu menjawat jawatan, publisiti dan lainnya sehingga melanggar disiplin amal Islami;
 • Bekerja atau bertugas walau tanpa jawatan
 • Bersedia menerima dan memberi nasihat atau teguran
 • Tidak bermain alasan untuk mengelak diri dari tugasan
 • Bersedia menerima arahan dalam apa jua keadaan
 • Prihatin terhadap keperluan parti atau jamaah
 • Tolak ansur dalam mengendalikan gerakkerja jamaah
 • Menghormati generasi terdahulu merintis jalan perjuangan
 • Sentiasa muhasabah diri dan aktiviti yang telah dilaksanakan
 • Mengakui dan menginsafi kesilapan diri
 • Menjaga rahsia parti atau jamaah
 • Menepati keputusan dan ketetapan parti atau jamaah
 • Tidak mengklasifikasikan ketaatan kepada pimpinan
 • Aktif tidak mengira musim
Sementara Tajarrud pula bermaksud fokus. Tawajjuh kepada Allah tanpa campur tangan elemen-elemen luar. Dalam melaksanakan tugasan, ia fokus kepada Allah tanpa terlalai dengan apa jua kepentingan selain Allah. Tiada serampang dua mata melainkan hanya untuk Allah dan kepada Allah.

Biodata Penulis

Ustaz Nasrudin bin Hasan Tantawi merupakan Ketua Pemuda Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM). Beliau pernah mendapat pendidikan di Maahad Fathul Islami Damascus, Syria dan Universiti Al Azhar, Tanta, Mesir. Beliau memilih PAS sebagai platform perjuangan Islam di Malaysia. Antara tokoh ulama yang beliau kagumi adalah Syeikh Dr.Yusuf Al Qaradawi dan Syeikh Muhammad Al Ghazali.
Share this article :
 
Unit Penerbitan dan Media IT (UPIM)
Ketua Pengarah AKTAR Ustaz Mohd Hanif Haron | Timbalan Pengarah AKTAR Ustaz Hud Saleh
Pejabat Dewan Pemuda PAS Pusat, No 318-A, Lot 1636, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur .
Copyright © 2011. Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia - All Rights Reserved
© Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia 2011-