© Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia 2011-
Akademi Tarbiyah DPPM
Home » » Badar Kubra : Ibrah Untuk Perjuangan

Badar Kubra : Ibrah Untuk Perjuangan

This Article Checked By Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) on Wednesday 10 June 2015


Peperangan Badar berlaku pada 17 Ramadan tahun ke-2 hijrah. Orang Islam pada mulanya hanyalah mahu menghalang pedagang Quraish dan merampas barang dagangan mereka. Hal ini kerana kaum Quraish telah menahan harta kaum muhajirin yang tinggal di Madinah. Sebagai balasan, kaum muslimin harus merebut harta dagangan Quraish. Rombongan ini diketuai oleh Abu Sufian dari Syam ke Makkah. Beliau telah menghantar Zamzam bin Ammar al-Ghifari pulang ke Makkah untuk memohon bantuan. Maka Amru bin Hisham (Abu Jahal) telah mengetuai pasukannya seramai 1000 orang. Badar terletak 130 kilometer di barat daya Madinah.

Sebagai anggota jamaah Islam, perlu kita mengambil pengajaran dan pengiktibaran untuk kita sama-sama menghayati ruh Badar di dalam gerakan kita.

Perjuangan Akan Diuji

Menjadi lumrah apabila Islam berkembang ia akan mendapat tentangan, ini adalah sunnah perjuangan Islam yang dilalui oleh orang-orang yang terdahulu daripada kita. Ketika Islam lemah mereka buat tidak kisah dengan Islam, tetapi apabila ia semakin kuat maka mereka akan ganggu. Maka inilah yang berlaku kepada Rasulullah sallallahualaihi wasallam di dalam peperangan Badar. Orang Islam  hanya untuk sekat kafilah perniagaan yang membawa barang dagangan sahaja, bukan hendak berperang. Tetapi apabila mereka mahu berperang, maka Nabi sallallahualaihi wasallam dan para sahabat tidak akan mudah mengalah begitu sahaja demi maruah Islam.

Mereka mahu bunuh benih perjuangan dan Daulah Islamiyah sejak mula lagi. Walaupun negara Madinah baru berusia dua tahun. Namun sudah dianggap bahaya kepada kuasa jahiliah. Keadaan yang berlaku di Palestin yang tidak berkesudahan. Segenap penjuru mereka dibedil tanpa belas ehsan. Dunia Islam yang kaya dengan hasil mahsul, terutama negara Arab diam membisu kerana hati mereka sudah mati kerana termakan ubat pelali yang disuap oleh Amerika dan kuasa besar dunia.

أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لا يُفْتَنُونَ. وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ
“Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu dugaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu sebelum mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang benar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahui-Nya akan orang-orang yang berdusta.” (Surah al-Ankabut, ayat 2-3)

Orang Jahat Sentiasa Bersalah

Orang kafir Quraish yang jahat kepada baginda sejak di Makkah sudah takut dengan bayang-bayang. Mereka memikirkan apabila barang dagangan mereka disekat mereka ingat Nabi sallallahualaihi wasallam hendak berperang. Ini lumrah biasa bagi orang yang jahat, mereka fikir orang jahat seperti mereka juga. Sikap ini berterusan sehingga hari kiamat kepada mereka yang mempunyai budi pekerti yang jahat. Mereka sentiasa diburu dengan ketakutan dan kesalahan sehingga mereka bertindak untuk melakukan kejahatan kepada orang lain.

Pertahan Islam, Bukan Agenda Peribadi

Ketika menghadapi saat genting, baginda bermunajat dengan Allah demi survival Islam, bukan keselamatan baginda dan keluarganya.
اللَّهُمَّ أَنْجِزْنِيْ مَا وَعَدْتَنِيْ. اللَّهُمَّ آتِ مَا وَعَدْتَنِيْ. اللّهُمَّ إِنْ تَهْلِك هَذِهِ الْعِصَابَة لاَ تُعْبَد في الأرض
“Ya Allah Ya Tuhanku, tunaikanlah apa yang telah engkau janjikan kepadaku. Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah apa yang telah engkau janjikan kepadaku. Ya Allah Ya Tuhanku, Jika binasa kumpulan ini, nescaya tiada siapa lagi yang menyembahMu di dunia ini.”

Inilah sikap seorang pejuang agama Allah, yang difikirkan ialah mengenai masa depan Islam, bukan keselamatan keluarganya, pangkatnya, projeknya. Hidup dan matinya hanya untuk Islam. Baginda takut tidak ada lagi orang yang hendak menyembah Allah, jika 313 orang ini dikalahkan oleh tentera Quraish. Kita sebagai anggota jemaah mesti merasa bimbang tentang masa depan Islam, bukan hanya untuk kepentingan diri kita sahaja. Jika sikap kita hanya untuk memikirkan kepentingan diri sendiri, maka tunggulah saat kehancurannya.

Lazimkan Bermesyuarat

Walaupun baginda seorang Rasul yang diberi wahyu oleh Allah, namun Baginda sallallahualaihi wasallam diajar supaya di dalam satu keputusan besar mesti diputuskan secara bersama. Baginda melakukan demikian untuk mentarbiyah umatnya, jangan abaikan mesyuarat. Sepandaimana sekalipun kita, urusan mesyuarat jangan diabaikan. Insya-Allah di sana ada keberkatan. Secerdik mana sekalipun tidak boleh sama dengan keputusan yang dibuat secara beramai-ramai. Bagusnya mesyuarat, sekiranya salah semuanya bertanggungjawab. Berbeza dengan keputusan yang dibuat secara sendirian.

Di dalam jemaah, ada pandangan peribadi yang tidak boleh dijadikan keputusan, terutama yang membabitkan perkara yang besar. Jemaah bukan hak individu, tetapi hak semua ahli. Perlu diputuskan di dalam mesyuarat dan diambil keputusan secara bersama. Amat malang kepada kita yang malas hadir mesyuarat, tetapi bercakap melebihi daripada orang yang hadir mesyuarat. Ataupun hadir mesyuarat tetapi tidak patuh dengan keputusan mesyuarat. Orang ini semuanya ada masalah hati yang perlu dirawat, jika tidak membawa kebinasaan pada diri dan juga jamaah.

Taat

Di dalam organisasi atau jemaah tidak akan maju jika ada ahli yang keras kepala, ikut kepala sendiri. Merasakan beliau lebih pandai daripada pimpinan jemaah. Dia mengira, pandangan beliau paling terbaik. Walaupun ia hanya pandang dari satu sisi sahaja. Sedangkan jemaah mengambil kira daripada semua sudut. Ia hanya pandang dengan keluasan tablet atau gajetnya sahaja, tidak lebih daripada itu. Sikap sahabat daripada kalangan Ansar dan Muhajirin adalah contoh yang terbaik perlu diikut, terutama saat getir yang memerlukan keputusan yang padu daripada semua pihak.

Kenyataan al-Miqdad bin al-Aswad dari pihak Muhajirin mendokong keputusan baginda Rasulullah sallallahualaihi wasallam :
يَا رَسُولَ اللهِ اِمْضِ لِماَ أَرَاكَ اللهُ فَنَحْنُ مَعَكَ، وَ اللهِ لاَ نَقُوْلُ لَكَ كَماَ قَالَتْ بَنُوْا إِسْرَائِيْلَ لِمُوْسَى: اِذْهَبْ أَنْتَ وَ رَبُّكَ فَقَاتِلاَ إِناَّ ههُناَ قَاعِدُوْنَ، وَلكِنِ اِذْهَبْ أَنْتَ وَ رَبُّكَ فَقَاتِلاَ إِنَّا مَعَكُمَا مُقَاتِلُوْنَ، فَوَالَّذِي بَعَثَكَ بِالْحَقِّ لَوْ سِرْتَ بِنَا إِلى بَرْكِ الْغِمَادِ لَجَالَدْنَا مَعَك، مِنْ دُوْنِهِ حَتَّى تَبْلُغَهُ
“Wahai Rasulullah, teruskan apa yang telah ditunjukkan kepadamu oleh Allah nescaya kami bersama, demi Allah kami tidak akan berkata kepadamu sebagaimana berkata Bani Israel kepada Nabi Musa, pergilah kamu bersama tuhanmu, berperanglah kamu berdua, kami mahu tinggal di sini sahaja. Tetapi kami akan berkata: Pergilah kamu bersama tuhanmu, kami pasti akan berperang bersama kamu berdua, maka demi tuhan yang membangkitkan kamu dengan kebenaran. Kalau engkau berjalan dengan kami ke Birk al-Ghimad (satu tempat yang jauh di Yaman) nescaya kami pergi bersamamu sehingga sampai walau apa pun yang terjadi.”

Lalu Saad bin Muadz yang mewakili golongan Ansar tidak akan melepaskan peluang untuk memberi janji setia kepada baginda Nabi sallallahualaihi wasallam menegaskan:
فَقَدْ آمَنَّا بِكَ فَصَدَّقْناَكَ وَ شَهِدْناَ أَنَّ مَا جِئْتُ بِهِ هُوَ الْحَقُّ وَ أَعْطَيْناَكَ عَلى ذلِكَ عُهُوْدَناَ وَ مَوَاثِيْقَناَ عَلى السَّمْعِ وَ الطَّاعَةِ، فَامْضِ ياَ رَسُوْلَ اللهِ لِمَا أَرَدْتَ فَوَالَّذِيْ بَعَثَكَ بِالْحَقِّ لَوِاسْتَعْرَضْتَ بِنَا هذَا الْبَحْرَ فَخُضْتَهُ لَخُضْناَهُ مَعَكَ مَا تَخَلَّفَ مِنَّا رَجُلٌ وَاحِدٌ، وَ مَا نَكْرَهُ أَنْ تَلْقَى بِناَ عَدُوَّناَ غَدًا، إِناَّ لَصُبُرٌ فِي الْحَرْبِ صُدُقٌ فِي اللِّقاَءِ. وَ لَعَلَّ اللهَ يُرِيْكَ مِنَّا ماَ تَقَرُّبِهِ عَيْنُكَ فَسِرْ بِناَ عَلى بَرَكَةِ اللهِ
“Sesungguhnya kami telah beriman kepadamu, percaya kepadamu, kami bersaksi bahawa apa yang kamu datangkan kepada kami itu benar dan kami berikan atas dasar itu janji-janji dan kesetiaan. Kami sedia mendengar dan taat kepadamu. Maka teruskanlah wahai Rasulullah kepada apa sahaja yang engkau kehendaki. Maka demi tuhan yang membangkitkan kamu dengan kebenaran, kalau sekiranya kamu bentangkan kepada kami laut yang luas lalu engkau mengharunginya nescaya kami akan mengharunginya bersamamu. Tiada seorang pun di antara kami yang akan berundur kebelakang dan tidaklah kami merasai benci apabila engkau bertemu musuh dan kami akan bersama kamu esok. Sesungguhnya kami adalah orang-orang yang sabar di medan perang, benar mengotakan apa yang kami kata sekiranya bertempur dengan musuh dan mudah-mudahan Allah membuktikan kepadamu dari kami, apa yang memuaskan hati kamu dengan melihat sendiri apa yang kami lakukan. Marilah kita teruskan perjalanan, mudah-mudahan Allah memberkati kita.”

Pertembungan Dasar Bukan Peribadi

Peperangan Badar juga disebut sebagai Yaumul Furqan (hari pembeza hak dan batil). Di dalam perjuangan ini kadang-kadang kita terpaksa berhadapan dengan orang yang paling kita rapat, iaitu ibu bapa, saudara mara terdekat sebagaimana di dalam peperangan Badar. Perjuangan kita bukan kerana individu tertentu, tetapi ialah kerana Islam. Jika berjuang kerana individu maka tidak layak untuk bersama dengan perjuangan Islam. Kebiasaannya orang ini tidak lama di dalam perjuangan kerana nafas tidak panjang. Mereka ini akan membawa masalah di dalam jemaah, bekerja kerana individu bukan kerana Islam. Oleh sebab itu, di dalam PAS kita dididik supaya faham matlamat perjuangan. Individu boleh datang dan boleh pergi. Paling malang  jika kita bersikap demikian, rugi di dunia dan di akhirat. Di dunia sudah pasti tidak mendapat apa-apa projek, manakala di akhirat pula semuanya sia-sia belaka di sisi Allah. Nauzubillah.

Perancangan Rapi

Baginda sallallahualaihi wasallam adalah seorang yang pakar strategi peperangan. Ketika meyusun atur di dalam peperangan tersebut baginda mengambil kira dari segi kekuatan dan kelemahan pihak Islam dan Kuffar. Untuk mengetahui berapa bilangan musuh, baginda memperoleh maklumat daripada dua orang budak lelaki yang telah mendedahkan tentang tempat persinggahan orang Quraish. Apabila Rasulullah sallallahualaihi wasallam bertanya berapa ekor binatang yang disembelih untuk makanan mereka setiap hari, kanak-kanak itu menjawab 9 atau 10 ekor. Dengan kebijaksanaan Rasulullah, Baginda dapat menganggarkan jumlah tentera musuh seramai 900 hingga 1000 orang.

Baginda menerima pandangan al-Hubab bin Mundhir radhiallahu anhu supaya tentera Islam berkubu dekat dengan sumber air, kemudian membuat kolam persediaan air untuk mereka dan menghancurkan sumber air yang lain sehingga dapat menghalang orang kafir Quraisy daripada mendapatkan air. Kemudian Sa’ad bin Muaz mengusulkan untuk membangunkan benteng untuk Rasulullah sallallahualaihi wasallam buat perlindungan dan sebagai markas bagi pasukan Muslimin. Rasulullah sallallahualaihi wasallam dan Abu Bakar radhiallahu anhu tinggal di dalam benteng sementara Sa’ad bin Muaz dan sekumpulan lelaki menjaganya.

Baginda sallallahualaihi wasallam mendidik kita supaya berlawan dengan penuh strategi, walaupun kita berjuang di pihak kebenaran. Islam melarang kita bertindak secara membabi buta tanpa memikirkan kesan kepada perjuangan Islam. Sedangkan baginda mempunyai wahyu, namun baginda tetap mendidik umatnya supaya bertindak di dalam suatu perkara penuh strategi.

Jangan Lupa Berdoa

Rasulullah sallallahualaihi wasallam mengajar kita walaupun kita telah menyusun strategi yang terbaik, namun jangan lupa kita kepada Allah Taala untuk kita menyerahkan segala urusan kita kepadanya. Kerana doa merupakan senjata orang mukmin, Rasulullah sallallahualaihi wasallam telah menghabiskan sepanjang malam dengan berdoa dan beribadah walaupun baginda yakin bahawa Allah telah menjanjikannya kemenangan. Ini sebagai lambang kecintaan dan perhambaan dirinya kepada Allah SWT.

Husnu Thiqah Billah (Sangka Baik Dengan Allah)

Sebagai pejuang Islam, kita mesti mempunyai sangka baik dengan Allah yang pasti membantu setiap hamba-Nya. Kita jangan gopoh hendak cepat melihat kemenangan. Jangan lari daripada fitrah perjuangan Islam. Ia memerlukan kesabaran dan semangat yang kental. Kita tidak boleh memetik hasil dengan cepat, kerana ia ada penapisan. Sesungguhnya kita mesti yakin dengan janji Allah kepada hambanya.

Kualiti Lebih Penting Daripada Kuantiti

Kualiti merujuk kepada mereka yang berada di saf hadapan. Semua mereka yang berada di tahap pemimpin, terutama di peringkat tertinggi perlu meningkatkan kualiti hubungan dengan Allah dan skill kepimpinan. Mereka yang bergelar pemimpin mesti menunjukkan sikap dan akhlak yang terbaik untuk memenuhi pra syarat kemenangan. Di dalam peperangan Badar tentera Islam 313 orang dengan serba kekurangan, dua ekor kuda dan 70 ekor unta, manakala tentera Musyrikin Makkah 1000 orang, 100 ekor kuda dan 170 ekor unta.

Wehdah Asas Kejayaan

Walaupun bilangan tentera musyrikin Makkah lebih ramai daripada tentera Islam, tetapi mereka tidak bersatu dan berbelah bagi antara takut dan berani. Sedangkan tentera Islam walaupun sedikit, tetapi bersatu hati dan bersatu azam untuk bersama Rasulullah sallallahualaihi wasallam. Walaupun orang Muhajirin yang terpaksa berhadapan dengan kaum dan bangsa mereka sendiri. Pada mereka ikatan tauhid mengatasi segala-galanya. Kita sebagai anggota jemaah, mesti meletakkan kesatuan sebagai keutamaan. Perselisihan peribadi mesti diketepikan, kerana orang awam sedang memerhati. Masyarakat akan membuat telahan, jika kamu sesama sendiri pun tidak boleh disatukan, macam mana hendak memimpin negara dan rakyat.

Biodata Penulis

Ustaz Haji Idris bin Haji Ahmad merupakan salah seorang exco PAS Pusat. Beliau pernah melanjutkan pelajaran di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dalam Fakulti Pengajian Islam (FPI) dalam pengajian sarjana dan menjadi pensyarah di sana. Pendakwah sepenuh masa dalam lapangan tarbiyah dan siyasah. Beliau memilih PAS sebagai platform perjuangan Islam dan dakwah sebenar di Malaysia.
Share this article :
 
Unit Penerbitan dan Media IT (UPIM)
Ketua Pengarah AKTAR Ustaz Mohd Hanif Haron | Timbalan Pengarah AKTAR Ustaz Hud Saleh
Pejabat Dewan Pemuda PAS Pusat, No 318-A, Lot 1636, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur .
Copyright © 2011. Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia - All Rights Reserved
© Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia 2011-