© Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia 2011-
Akademi Tarbiyah DPPM
Home » » Peranan Pemuda Dalam Menghadapi Cabaran dan Konspirasi Musuh

Peranan Pemuda Dalam Menghadapi Cabaran dan Konspirasi Musuh

This Article Checked By Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) on Thursday 25 April 2013


Telah menjadi sunnatullah, Allah menjadikan setiap kehidupan ini mempunyai Rasul dan para pengikutnya. Samada pengikut tersebut mendengar dan mentaati perintah dan ajaran tersebut terpulanglah kepada ketentuan yang telah ditentukan oleh Allah kerana Dia-lah yang Maha Mengetahui dan mengatur segala-galanya. Firman Allah Taala :

“Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) tidak berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi (supaya ia menerima Islam), tetapi Allah jualah yang berkuasa berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya (menurut undang-undang peraturanNya).” (Surah Al-Qasas:56)

“(Mengapa engkau berdukacita wahai Muhammad?) Adakah engkau berkuasa menjadikan orang-orang yang pekak mendengar, atau menunjuk jalan kepada orang-orang yang buta (mata hatinya), dan juga orang-orang yang berada dalam kesesatan yang nyata?” (Surah Az-Zukhruf:40)


“Dan di antara mereka pula ada yang memandang kepada perkara-perkara yang engkau tunjukkan (tetapi mereka tidak nampak kebenarannya sebagai orang buta), maka engkau (wahai Muhammad) tidak berfaedah menunjuk jalan kepada orang-orang yang buta, juga kalau mereka menjadi orang-orang yang tidak mahu melihat (perkara yang engkau tunjukkan itu).” (Surah Yunus:43)

Para Rasul dan Nabi-nabi telah tiada di atas muka bumi ini kecuali yang tinggal hanyalah para alim ulama’ yang mewarisi keperibadian tersebut sahaja yang tinggal di atas muka bumi ini. Membentuk generasi ulama’ mestilah bermula dari peringkat muda lagi, pentarbiyahan yang berterusan kepada setiap peribadi pemuda mampu menjadi pemangkin keutuhan dan kekuatan sesuatu ummah.

Generasi muda kini memerlukan kepada kekuatan pentarbiyahan yang berterusan bagi pemantapan akidah, akhlak dan jiwa yang semakin taat kepada perintah Allah. Ertinya, sekira pemuda Islam tidak mengerti hakikat tarbiyah dalam pengertian sebenar, maka natijah yang paling hampir kepada sebuah masyarakat itu, ialah menunggu saat kehancuran.

Pemuda Menurut Kacamata Al-Quran, As-Sunnah dan Sejarah


Sebenarnya, kalau diperhati dengan teliti kita akan dapati bahawa pemuda merupakan asas yang utama dalam pembinaan setiap kerja. Nyatanya dalam Al-Quran sendiri menegaskan beberapa ayat yang khusus menyebut tentang pemuda antaranya :

“Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) perihal mereka dengan benar. Sesungguhnya mereka itu orang-orang muda yang beriman kepada tuhan mereka, dan kami tambahkan mereka dengan hidayah petunjuk.” (Surah Al-Kahfi:13)

Manakala hadith pula terlalu banyak menyebut tentang pemuda antaranya yang diriwayatkan daripada Abdul Rahman Auf katanya, “Ketika aku berdiri di tengah-tengah barisan semasa Perang Badar aku menoleh ke kanan dan ke kiriku, tiba-tiba aku terpandang dua orang pemuda Ansar yang masih remaja. Aku benar-benar berhasrat untuk bersama dengan mereka berdua. Salah seorang daripada mereka mengisyaratkan kepadaku dan bertanya kepadaku.”

“Wahai pakcik! Apakah pakcik kenal Abu Jahal?”

Aku menjawab, “Ya! Aku mengenalinya, kenapakah kamu bersungguh-sungguh menghajatinya wahai anak saudaraku?”

Lalu dia berkata, “Aku pernah diberitahu bahawa Au Jahal pernah mencaci maki Rasulullah S.A.W. Demi Zat yang jiwaku berada di dalam kekuasaan-Nya, sekiranya aku melihat Abu Jahal maka aku akan berlawan dengannya satu lawan satu sehingga terbukti siapa yang akan mati terlebih dahulu.”

Aku begitu kagum dengan tekad dan semangat anak muda tersebut. Kemudian pemuda yang seorang lagi pun berkata demikian juga kepadaku. Tidak berapa lama kemudian aku melihat Abu Jahal muncul dari kejauhan dan mundar-mandir di antara orang ramai. Aku katakan kepada dua orang pemuda itu, “Bukankah sekarang kalian sudah melihat Abu Jahal. Itulah dia lawan yang kamu berdua tanyakan tadi.”

Lalu mereka mendekati Abu Jahal dan tanpa menunggu lebih lama lagi mereka menghunus pedang ke arah Abu jahal sehingga dia meninggal dunia pada waktu itu juga. Kemudian mereka berdua menemui Rasulullah S.A.W dan memberitahu kepada baginda. Rasulullah S.A.W lalu bertanya kepada mereka, “Sebenarnya siapakan di antara kamu berdua yang telah membunuhnya?”

Selanjutnya Rasulullah S.A.W memeriksa pedang mereka. Setelah puas lalu baginda bersabda, “Kamu berdua telah membunuhnya. Akhirnya Rasulullah S.A.W memutuskan bahawa harta orang yang terbunuh tersebut adalah untuk Mu’az bin Amru bin al-Jamuh. Dua orang pemuda tersebut bernama Mu’az bin al-Amru bin al-Jamuh dan Mu’az bin Afra’.”
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a pula katanya, Nabi S.A.W bersabda, “Ada 7 golongan manusia yang akan dinaungi Allah di hari yang tidak ada naungan melainkan naungan-Nya. Golongan tersebut ialah pemimpin yang adil, pemuda yang sentiasa beribadah kepada Allah semasa hidupnya, seorang yang hatinya sentiasa berpaut pada masjid-masjid iaitu sangat mencintainya dan selalu melakukan solat berjemaah, dua orang yang saling mengasihi kerana Allah iaitu keduanya berkumpul dan berpisah kerana Allah, seorang lelaki yang diajak oleh seorang perempuan yang mempunyai kedudukan dan rupa paras yang elok untuk melakkan kejahatan tetapi dia berkata; Aku takutkan kepada Allah! Seorang yang memberi sedekah tetapi dia merahsiakannya seolah-olah tangan kanannya tidak tahu apa yang diberikan oleh tangan kirinya dan seseorang yang mengingati Allah di waktu sunyi sehingga mengalir air mata dari kedua matanya.”

Begitu juga kalau diperhatikan daripada sudut sejarah, pemuda memain peranan yang penting dalam membangun sesuatu bangsa dan agama mereka. Kekuatan sesuatu bangsa sebenarnya secara jelas ia sepenuhnya bergantung kepada keupayaan golongan pemuda dalam sesebuah negara tersebut. Sebagai contoh yang terdekat, gerakan reformasi yang berlaku di Indonesia digerakkan sepenuhnya oleh golongan muda, sehingga tumbang kerajaan yang begitu kukuh hampir 30 tahun memerintah negara tersebut.

Sebuah gerakan atau jemaah mempunyai sayap tekanan iaitu pemuda bagi membantu gerakan, jemaah atau pertubuhan tersebut demi berhadapan dengan ancaman dan serangan liar daripada musuh. Pendeknya, golongan muda berada di barisan hadapan di mana sahaja keadaan bagi memperkukuhkan dan menguatkan sesuatu negara, pertubuhan atau Jemaah.

Kedudukan Pemuda Islam di Malaysia

Secara ringkasnya kalau diperhati kepada pemuda Islam di Malaysia, kita boleh membahagikan kepada beberapa bahagian :
 1. Pemuda yang mendapat pendidikan agama dan beramal dengan agama.
 2. Pemuda yang mendapat pendidikan agama dan tidak beramal dengan agama.
 3. Pemuda yang tidak mendapat pendidikan agama dan cenderung untuk beramal dengan agama.
 4. Pemuda yang tidak mendapat pendidikan agama dan tidak langsung berminat kepada agama.
Serangan Musuh Islam Terhadap Pemuda Islam di Malaysia

Dekad ini kita menyaksikan kehancuran demi kehancuran sistem sosial di kalangan anak-anak remaja Islam di Malaysia. Perhati sahajalah kepada situasi semasa di sekeliling keluarga atau jiran tetangga, sudah pasti masalah yang berterusan melanda dalam keluarga tersebut. Jarang sekali ketika ini sesebuah keluarga itu tidak menghadapi masalah. Jelasnya, kita dapat simpulkan permasalahan ini kepada luaran terlebih dahulu iaitu serangan yang bertubi-tubi musuh Islam kepada umat Islam, antaranya :
 1. Meramaikan bilangan penyanyi dan pemuzik di kalangan anak muda-mudi dan menjadikan mereka idola atau pujaan di dalam kehidupan mereka. Dalam masa yang sama menyempitruang lingkup alim ulama’ dalam konteks dakwah dan menyisihkan mereka dari dijadikan contoh di kalangan remaja.
 2. Menambah tempat-tempat hiburan dan menaja konsert-konsert tertentu bagi tujuan untuk merosakkan akhlak serta meleka dan melalai remaja dari ajaran agama Islam.
 3. Menghadkan peruntukan kepada program-program agama dan memberi peruntukan yang besar kepada apa jua jenis sukan dengan tujuan untuk merapat hubungan kaum sesama penduduk Malaysia tetapi dalam masa yang sama untuk meminggirkan program-program agama.
 4. Sukatan pelajaran agama dipersempitkan, manakala sukatan pelajaran yang lain diberi keutamaan. Dr. Faisal Othman pernah memberikan pandangan di dalam Majalah Massa 7 September 1996, “Pendidikan dan ajaran agama Islam kepada murid dan pelajar beragama Islam diajar mengikut sukatan pelajaran dan jadual waktu yang ditetapkan. Sistem persekolahan Malaysia adalah antara yang terbaik di dunia kini. Oleh yang demikian, adalah sukar untuk diterima dakwaan kononnya mengucap dua kalimah syahadah pun ramai yang tak tahu maka dikatakan remaja Islam Malaysia buta agama atau tidak mengetahui ajaran pokok agama Islam.” Bagaimanapun ucapan ini telah dijawab oleh kerajaan Selangor melalui JAIS (Jabatan Agama Islam Selangor) melalui khutbah Jumaat ke seluruh pada bulan September 1998 menyebut bahawa, “Mengikut satu kajian yang dijalankan di sekitar Sekolah Menengah di Lembah Klang kajian yang dilakukan terhadap 100 orang pelajar Islam bermula dari tingkatan 3 hingga 5 yang menunaikan solat lima waktu, hanyalah 8 orang yang sembahyang 5 waktu dan selebihnya seramai 92 orang meninggalkan sembahyang lima waktu.” 
 5. Membenarkan missionari-missionari Kristian melebarkan pengaruh di dalam suasana kehancuran akhlak muda-mudi demi membina kekuatan agama mereka di kalangan orang melayuu yang beragama Islam dan mengurang keyakinan terhadap ajaran agama mereka iaitu Islam dengan cara membuka ruang pengampunan dosa dan juga kaunseling agama mengikut ajaran Kristian.
 6. Memecahkan perpaduan ummat Islam kepada beberapa kumpulan (berbilang-bilang jemaah) dan mewujudkan perasaan kumpulan masing-masing adalah benar, dengan tujuan untuk melahirkan satu natijah yang lebih besar lagi iaitu permusuhan dan peperangan sesama ummat Islam.
Syeikh Annuar al-Jundi di dalam salah sebuah kitabnya menyebutkan, “Pada hari ini, ajaran Talmud (kitab Yahudi) adalah suatu ajaran yang meruntuhkan umat manusia dan ketamadunan mereka. Melalui uslub ilmiah, ajaran ini menentang agama, akhlak dan nilai-nilai mulia. Sekaligus dengan itu, ajaran ini juga menentang tuntutan dan kewajipan yang mesti dijalankan serta hukuman-hukuman (seperti hudud) yang mesti dijatuhkan kepada pesalah. Antara perkara-perkara yang paling merbahaya yang didapati daripada ajaran ini ialah mewujudkan perancangan yang meruntuhkan dan membinasakan seperti Freemason, Zionisme dan buku-buku protokol Zionis antarabangsa.”

Berikut dipaparkan ringkasan protokol-protokol zionis antarabangsa :

Protokol 1: Cara memerintah yang sebaik-baiknya ialah dengan menggunakan kekerasan dan keganasan bukan dengan perbincangan ilmiah. Hal itu terletak kepada kekuatan siapa kuat dialah yang berhak, kerana dalam hukum alam kebenaran terletak kepda kekuatan. Sesungguhnya politik tidak sesuai dengan akhlak. Pemerintah yang berpandukan moral bukanlah ahli plitik yang bijak. Mereka yang ingin memerintah mestilah pandai menggunakan tipu helah dan matlamat menghalalkan cara. Minuman keras harus digunakan untuk mencapai tujuan itu.

Protokol 2: Bantuan-bantuan yang diberikan leh bangsa Yahudi melalui ejen-ejen Yahudi akan memperkuatkan kedudukan Yahudi. Yahudi akan memerintah bangsa lain seperti bangsa itu memerintah negaranya tanpa disedari bahawa mereka telah berada di bawah genggaman Yahudi. Ketua pentadbir yang dilantik untuk mengatur pentadbiran negeri terdiri daripada orang-orang yang berjiwa budak, yang mudah diarah untuk kepentingan Yahudi. Melalui akhbar, Yahudi menggerakkan fikiran orang ramai serta mengambil kesempatan mendapatkan emas, meskipun dari lautan darah dan air mata. Pengorbanan adalah perlu, kerana setiap jiwa di kalangan Yahudi berharga 1,000 orang bukan yahudi.

Protokol 3: Yahudi menjadikan negara bukan yahudi sebagaigelanggang pertelagahan manusia yang boleh membawa huru-hara dan seterusnya kemerosotan ekonomi. Yahudi akan berlagak sebagai penyelamat dengan mempelawa memasuki "PASUKAN KITA" iaitu sosialis, komunis, nasionalis dan lain-lain yang dapat memberi ruang kepada Yahudi untuk menguasai bangsa yang bukan yahudi. Dalam alam fikiran Yahudi wajib ditanam perasaan bahawa semua haiwan (bangsa bukan Yahudi) tidur nyenyak apabila kenyang dengan darah. Ketika itu, senanglah bagi Yahudi memperhambakan mereka.

Protokol 4: Bangsa Yahudi mestilah menghapuskan segala bentuk kepercayaan agama serta mengisi dari hati orang yang bukan Yahudi prinsip ketuhanan dan menggantikannya dengan pemikiran kebendaan. Fikiran orang bukan Yahudi mestilah dialih ke arah memikirkan soal perdagangan dan perusahaan supaya mereka tidak ada masa untuk memikirkan musuh-musuh mereka. Akhirnya, seluruh kepentingan akan jatuh ke tangan Yahudi.

Protokol 5: Kalau muncul orang-orang yang bijaksana dari kalangan bukan Yahudi mereka tidak akan dapat mengatasi bangsa yahudi. Ilmu sains, politik, ekonomi rekaan orang Yahudi yang bijak memberikan taraf yang tinggi kepada modal untuk menjamin public oponion kepada Yahudi, bangsa Yahudi mestilah membingungkan mereka dengan memberikan pelbagai pendapat yang saling bertentangan. Akhirnya, mereka mengambil keputusan tidak mencampuri urusan politik kerana politik hanya difahami oleh orang-orang yang memimpin rakyat sahaja. Inilah rahsia yang pertama sahaja.

Protokol 6: Untuk memusnahkan perusahaan bangsa bukan Yahudi ialah dengan cara merosakkan sumber pengeluaran dengan memupuk tabiat berbuat kejahatan dan meminum minuman keras di kalangan pekerja, serta mengambil langkah menghapuskan orang-orang terpelajar dari kalangan bangsa bukan Yahudi. Semua bangsa yang bukan Yahudi mesti dipatuhkan menduduki martabat kaum buruh yang melarat.

Protokol 7: Orang-orang Yahudi wajib menaburkan fitnah supaya timbul kekacauan, pertelagahan dan permusuhan di kalangan manusia. Bila timbul penentangan terhadap bangsa Yahudi, maka wajiblah orang-orang Yahudi menyambutnya dengan peperangan secara total di seluruh dunia.

Protokol 8: Pemerintah Yahudi akan dikelilingi oleh segolongan besar ahhli-ahli ekonomi dan orang-orang Yahudi sendiri akan dikelilingi oleh ribuan ahli-ahli bank, jutawann dan usahawan.

Protokol 9: Yahudi akan mendirikan Kerajaan Diktator dengan melaksanakan undang-undang yang tegas iaitu undang-undang yang akan membunuh tanpa pengampunan. Yahudi akan merosakkan moral pemuda-pemuda bukan Yahudi dengan menanmkan teori-teori palsu dan ilmu-ilmu yang batil.

Protokol 10: Yahudi akan membawa masuk racun liberalisme ke dalam negara-negara bukan Yahudi supaya menggugat kestabilan politik. Pilihanraya diatur supaya boleh memberi kemenangan kepada pemimpin-pemimpin yang dapat bertugas sebagai agen Yahudi dalam melaksanakan rancangan-rancangan Yahudi.

Protokol 11: Bangsa Yahudi menyifatkan diri mereka seperti serigala dan bangsa lain seperti kambing. Bagi mereka, Yahudi merupakan bangsa yang terpilih dan mereka becerai-berai di atas muka bumi ini sebagai satu rahmat. Cerai-berai yang nampak sebagai satu kelemahan, tetapi mencerminkan kekuatan yang dapat membawa bangsa itu ke pintu kekuasaan di seluruh dunia.

Protokol 12: Yahudi akan mengubah pengertian tentang Kebebasan atau Kemerdekaan dengan menafsirkan istilah itu sebagai mengamalkan apa-apa yang diperkenalkan atau dibenarkan oleh undang-undang. Kalau bangsa bukan Yahudi diberi permit menerbitkan 10 akhbar atau majalah, maka Yahudi mesti menerbitkan 30 akhbar atau majalah. Ia penting kerana menjadi alat untuk mengubah pemikiran rakyat.

Protokol 13: Untuk melengkapi usaha-usaha memonopoli dan mempercepatkan proses keruntuhan kaum, Industri dari kalangan bukan Yahudi di samping terus mendorong adanya spekulasi itu, maka bangsa Yahudi menyebarkan projek-projek kemewahan, badan pertunjukan di kalangan bukan Yahudi, kerana semuanya ini akan menelan kekayaan mereka. Untuk mengalihkan perhatian orang-orang bukan Yahudi dari memikirkan persoalan politik, maka agen-agen Yahudi hendaklah membawa mereka kepada kegiatan-kegiatan hiburan, olahraga (sukan), pesta-pesta, pertandingan-pertandingan kesenian, kebudayan dan lain-lain lagi.

Protokol 14: Para filosuf mestilah membincangkan kekurangan -kekurangan serta mendedahkan keburukan agama-agama lain. Para penulis Yahudi harus menonjolkan tulisan pornografi (lucah) iaitu mengadakan sastera yang tidak bermakna, kotor dan keji.

Protokol 15: Bila mendapat kekuasaan bangsa Yahudi akan membunuh tanpa belas kasihan terhadap setiap orang yang menentangnya. Setiap pertubuhan yang merancang untuk menentangnya mestilah dibubarkan dan ahli-ahlinya dibuang negeri. Oleh itu, mestilah didirikan sebanyak-banyak Freemasonic Lodge iaitu tempat-tempat pertemuan rahsia orang-orang yahudi.

Protokol 16: Yahudi akan membangunkan universiti mengikut rancangan yang tersusun. Pensyarah-pensyarah akan mendidik dan membina para pemuda supaya menjadi manusia yang patuh kepada pihak berkuasa (Yahudi). Bagaimanapun, ajaran mengenai undang-undang negeri dan politk tidak diajar kecuali beberapa orang sahaja yang dipilih kerana kebolehan mereka.

Protokol 17: Yahudi meletakkan kehakiman dalam bidang yang sempit dan terhad. Perguaman akan melahirkan orang-orang yang kejam dan tidak berpeikemanusiaan. Ia mempunyai tabiat untuk mencapai kemenangan bagi orang yang dibelanya, walaupun terpaksa menghancurkan semangat keadilan dan mengorbankan kebajikan masyarakat.

Protokol 18: The King of Jew akan dikawal oleh pengawal-pengawal rahsia kerana orang-orang Yahudi tidak akan membuka pintu kepada kemingkinan adanya kegiatan-kegiatan menentang Yahudi.

Protokol 19: Bangsa Yahudi akan membicarakan orang-orang yang melakukan kesalahan politik sama seperti orang yang mencuri, membunuh dan lain-lain kesalahan yang hina. Orang ramai akan memandang kesalahan-kesalahan politik itu sebagai kesalahan yang hina dan berasa benci kepada mereka yang melakukannya.

Protokol 20: Bank Yahudi internasional akan memberi pinjaman kepada bangsa bukan Yahudi dengan kadar bunga yang tinggi. Pinjaman yang sedemikian merupakan lintah yang melekat pada badan. Bank Yahudi akan membiarkan lebih banyak lintah melekat hingga akhirnya mereka mati kerana kehilangan darah terlalu banyak. Ekonomi akan runtuh bila hutang meningkat.

Protokol 21: Yahudi menggantikan pasaran wang dengan institusi hutang kerajaan di mana tujuannya untuk menetapkan nilai perusahaan mengikut pendapatan kerajaan institusi ini akan dapat menawarkan kepada pasaran 500 sijil pinjaman perusahaan dalam sehari atau memberi sebanyak itu juga. Dengan cara inilah semua perusahaan akan bergantung kepada Yahudi.

Protokol 22: Untuk mencapai tujuan yang baik, kadang-kadang kekerasan terpaksa digunakan. Kekuasaan bagi Yahudi kerana berkuasa penuh dalam rangka meletakkan dunia di bawah pemerintahannya. Di tangan Yahudilah terletak pusat kekuasaan yang paling besar.

Protokol 23: Orang Yahudi wajib melatih seluruh umat manusia dalam meninggikan rasa segan dan malu agar mereka terbiasa dengan sifat patuh dan setia iaitu setia kepada arahan Yahudi.

Protokol 24: Kerajaan tidak boleh diserahkan kepada mereka yang tidak tahu selok-belok pemerintahan. Hanya mereka yang boleh menunjukkan sikap keras, kejam dan boleh memerintah dengan tegas akan  menerima teraju kerajaan daripada pemimpin-pemimpin kita (Yahudi)

Cabaran Pemuda-Pemudi Islam

Jika dilihat kepada perancangan yang begitu rapi oleh pihak musuh tersebut, maka sayugialah pemuda Islam menghadapi cabaran yang perlu dilalui oleh setiap mereka yang berkeyakinan berjumpa dengan Allah nanti, antara cabaran yang mesti dilalui oleh mereka ialah :
 • Diri sendiri. Dalam kata lain melawan hawa nafsu yang terdapat dalam diri setiap manusia, yang kekadang tertewas dalam suasana semas walaupun pertahanan di peringkat pengajian terlalu kukuh, namun apabila berada dalam masyarakat, terdesak kepada perlumbaan mengejar dunia.
 • Keluarga. Mempunyai keluarga yang hidup dalam suasana damai Islam dan dibajai dengan kataqwaan kepada Allah merupakan cita-cita setiap manusia, tetapi tidak ramai yang berupaya mempunyai keluarga sedemikian rupa. Keluarga juga boleh membawa kepada halangan di dalam perjuangan Islam kepada setiap Muslim.
 • Sahabat-handai. Allah mengajar supaya kita memilih sahabat yang mampu mendidik dan mengasuh serta menegur setiap kelemahan yang berlaku pada diri kita, justeru itu, Islam menggaris beberapa panduan dalam memilih sahabat bagi membantu kita dalam setiap keadaan sekalipun.
 • Masyarakat. Suasana masyarakat juga banyak mempengaruhi pembentukan syakhsiah Muslim. Kesan yang utama kepada keruntuhan moral boleh dilihat melalui seebuah masyarakat yang lebih nyata lagi masyarakat dibentuk oleh kerajaan yang memerintah, jika kerajaan memerintah mengikut acuan ajaran Islam, maka sudah tentu masyarakat menjadi baik, begitulah sebaliknya. Kesimpulannya, Selagi kerajaan yang memerintah tidak melaksanakan syariat Islam selagi itulah menjadi tanggungjawab kepada pemuda Islam mendesak (mengikut syariat) agar dilaksanakan Islam kepada negara tersebut.
Diriwayatkan daripada Ibn Umar r.a katanya bahawa Nabi s.a.w telah bersabda (maksudnya), “Wajib ke atas setiap orang  Muslim mendengar serta taat kepada arahan samada dia suka atau tidak kecuali dia diperintahkan supaya melakukan maksiat. Sekiranya dia diperintahkan supaya melakukan maksiat maka janganlah dia dengar dan mentatinya.”

Bagi menyelesaikan segala cabaran dan konspirasi musuh tersebut golongan yang dinamakan pemuda ini mestilah mengambil langkah tertentu bagi melakukan isti’dad (persediaan) dalam menghadapi mehnah tersebut. Kita percaya apa yang digarapkan oleh Imam Hassan Al-Banna kepada pemuda di dalam kitabnya (Majmu’ Rasail) merupakan panduan penting kepada kejayaan dalam menghadapi setiap mehnah dan fitnah sekitar kita. Secara ringkasnya ialah :    
 • Membina peribadi muslim. Peribadi yang sentiasa diasuh dengan ajaran Islam sempurna mampu menghadapi setiap cubaan dan dugaan hidup. Kerana ia sentiasa terarah kepada syurga Allah sebab itulah Allah berfirman :
“Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya - yang sedia bersih - bertambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan).” (Surah Ash-Shams:9)
 • Membentuk keluarga Muslim. Keluarga Islam merupakan aset yang kedua setelah peribadi yang baik. Keluarga Muslim terlalu sukar untuk dibina sekiranya peribadi yang ada dalam keluarga tersebut cacat dengan ajaran Allah. Allah telah berfirman :
“Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu (berhala); neraka itu djaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras-kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintaahkan-Nya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan.” (Surah At-Tahrim:6)
 • Memilih teman yang baik. Maksudnya teman yang sentiasa menegur kepada kebaikan dan sentiasa membimbing ke arah jalan yang lurus mengikut yang dikehendaki oleh Allah. Teman inilah juga sebagai pembantu dalam perjuangan Islam. Firman Allah :
“Wahai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kamu kepada Allah, dan hendaklah kamu berada bersama bersama orang-orang yang benar.” (Surah At-Taubah:119)
 • Bersama dengan gerakan Islam. Gerakan tersebut mestilah memenuhi ciri-ciri gerakan yang syumul mengikut kaedah Islam. Antara ciri-ciri gerakan Islam yang telah disebutkan oleh Allah dalam firmanNya :
“Wahai orang-orang yang beriman sesiapa di antara kamu berpaling tadah dari agama-Nya maka Allah akan mendatangkan suatu kaum yang ia kasihkan mereka dan mereka juga kasihkan dia, mereka pula bersikap lemah-lembut terhadap orang-orang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir, mereka berjuang dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah, dan mereka tidak takut kepada celaan orang-orang yang mencela. Yang demikian itu adalah limpah kurnia Allah yang diberikannya kepada sesiapa yang dikehendakiNya kerana Allah Maha Luas limpah kurniaNya lagi meliputi pengetahuan-Nya.” (Surah Al-Maaidah:54)

“Sesungguhnya penolong kamu hanya Allah dan rasul-Nya serta orang-orang yang beriman, yang mendirikan solat, yang menunaikan zakat, sedang mereka ruku’ (tunduk menjunjung perintah Allah).” (Surah Al-Maaidah:55)

“Dan sesiapa yang menjadikan perintah Allah dan rasul-Nya serta orang-orang yang beriman itu penolongnya (maka berjayalah dia) kerana sesesungguhnya kumpulan (yang berpegang teguh kepada agama) Allah itulah yang tetap menang.” (Surah Al-Maaidah:56)

Satu kalimah mungkin senang untuk diucapkan, hanya tutur bibir dan buka kembali maka keluarkanlah kalimah tersebut beserta nada yang diinginkan, namun pengertian yang sebenar yang diinginkan terlalu sukar untuk diterjemah dalam kehidupan seharian. Pengorbanan dan mujahadah yang berterusanlah sahaja yang mempu membentuk semua itu ke arah sebuah kejayaan yang sebenar.


Biodata Penulis


Ustaz Ahmad Dusuki bin Abdul Rani merupakan lulusan Universiti Al-Azhar, Kaherah dalam bidang Syariah Islamiyah dan Undang-Undang. Beliau merupakan pengasas Kompleks Darul Thibbun Nabawi, Penasihat Kompleks Ilmu Al-Azhari, Timbalan Presiden Gabungan Pengamal Perubatan Islam Malaysia (GAPPIMA), salah seorang anggota Muslim Care dan juga merupakan salah seorang seleberiti "Tanyalah Ustaz" di rancangan televisyen TV9. Layari laman web beliau di www.ustad.com.my
Share this article :
 
Unit Penerbitan dan Media IT (UPIM)
Ketua Pengarah AKTAR Ustaz Mohd Hanif Haron | Timbalan Pengarah AKTAR Ustaz Hud Saleh
Pejabat Dewan Pemuda PAS Pusat, No 318-A, Lot 1636, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur .
Copyright © 2011. Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia - All Rights Reserved
© Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia 2011-