© Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia 2011-
Akademi Tarbiyah DPPM
Home » , » Pencerobohan Asing di Lahad Datu, Sabah

Pencerobohan Asing di Lahad Datu, Sabah

This Article Checked By Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) on Wednesday 6 March 2013


Peristiwa serangan gerila berdarah di Lahad Datu pada minggu ini adalah satu titik hitam dalam sejarah Malaysia. Kami ingin mengirimkan ucapan takziah atas kematian anggota polis yang tidak berdosa serta ucapan simpati kepada ahli keluarga mereka.

Kami melihat pencerobohan di Lahad Datu sebagai usaha berani sesetengah pihak mula mempertikaikan kedaulatan negara Malaysia yang tercinta ini. Apatah lagi ada pihak yang masih merasakan mereka punya hak keatas wilayah Malaysia iaitu pantai Timur Sabah.

Kami mengakui wujud fakta sejarah yang masih belum diperjelaskan kedudukannya dan ini menjadi hujjah pihak-pihak tertentu mempertikaikan kedaulatan Malaysia terhadap Sabah. Apa yang berlaku hasil pertikaian dengan negara jiran iaitu kes Sipadan/ Ligitan dan Pedra Branca harus menjadi iktibar agar Malaysia tidak kehilangan wilayah tersebut.

Kita masih ingat bagaimana Malaysia kehilangan Pedra Branca kerana kita membenarkan Singapura mengawal kawasan tersebut. Maka kami menganggap Kerajaan Malaysia wajib menggalas tanggungjawab di dalam mempastikan “effective control” ke atas wilayah-wilayah sekitar Lahad Datu berada dalam genggaman erat Malaysia. Malangnya apa yang berlaku di Lahad Datu dua hari lepas menidakkan perkara tersebut.

Kami juga memandang serius mengapa pihak berkuasa mengambil masa yang lama untuk mengambil tindakan keatas penyerang-penyerang yang dikaburkan identitinya. Apakah istimewanya mereka sehingga mereka diberikan masa untuk berbincang dengan pihak berkuasa Malaysia. Kami bimbang kekaburan ini akan menimbulkan kekeliruan dan keresahan di kalangan rakyat bawahan yang mahukan berita yang benar-benar sahih.

Bagaimana Menteri Dalam Negeri, Dato’ Hishamuddin Tun Hussein boleh membuat kenyataan yang tidak bertanggungajawab iaitu penceroboh dari Sulu itu bukan terroris dan bukan pula militan. Ada pula pihak yang menyatakan polis diperlukan bagi memujuk pihak penyerang meletakkan senjata. Kenyataan-Kenyataan yang bertentangan ini menonjolkan kebarangkalian isu ini boleh dimanipulasi pihak-pihak tertentu.

Kami amat sensitif dengan nasib keluarga anggota keselamatan yang gugur di medan juang. Maka kami berharap keadilan dapat ditegakkan bagi mereka. Di manakah Menteri Pertahanan ketika keadaan sedang meruncing. Tanpa mempertikaikan kewibawaan pihak polis, kami tetap merasa amat pelik mengapa kerajaan tidak menghantar tentera darat, laut dan udara untuk menghadapi situasi yang genting ini. Dalam situasi “open combat between armed groups” adalah sangat tidak wajar kerajaan mengerahkan polis yang tidak berdosa bagi menghadapi “situations of military threats”.

Sekali lagi kami amat bersimpati dengan anggota polis yang terkorban dan tercedera serta keluarga mereka yang tercinta. Namun kami amat berharap agar semua pihak terlibat mesti bertanggungjawab dan adalah amat malang jika sesetengah pihak boleh cuci tangan sedangkan isteri menjadi balu dan anak-anak menjadi anak yatim.

Kita mesti mengambil iktibar daripada apa yang berlaku di negara-negara lain. Apabila tentera-tentera mereka maut di medan perang, seluruh negara bersatu menghulurkan simpati dan bantuan. Namun rakyat akan mencari sebab mengapa kejadian yang tidak diingini itu berlaku.

Pada tahun 2006, Sarjan Steven Roberts, seorang tentera Britain maut dalam operasi ketenteraan di Basrah, Iraq. Suruhanjaya Khas ditubuhkan dan mendapati beliau masih boleh terselamat jika kerajaan memberikan “bullet-proof body armour” kepada semua anggota tentera yang berada di medan perang. Menteri Pertahanan dan Perdana Menteri Britain telah dipersalahkan dan hampir sahaja mereka meletak jawatan. Namun apa yang lebih penting, hasil pemikiran kritis rakyat yang tidak menyerahkan segala-galanyanya kepada takdir, penambahbaikan dapat berlaku.

Malangnya di Malaysia, tiada penjelasan konkrit dibuat oleh Perdana Menteri atau Menteri Pertahanan Malaysia. Kami menegaskan bahawa adalah sangat memilukan jika hanya pegawai bawahan yang tampil memberikan penjelasan yang kabur dan penuh was-was. Dan yang memilukan ada beberapa pihak meletakkan keselamatan para penyerang lebih daripada keselamatan anggota keselamatan.

Betapa murahnya nyawa anggota keselamatan kita yang berjuang mempertahankan kedaulatan negara. Dan rakyat pula terus didungukan dengan penjelasan yang tidak masuk akal seolah-olah angkatan tentera Malaysia tidak berperanan sama sekali.
Biodata Penulis


Dr. Raja Ahmad Iskandar Al Hiss merupakan Ketua Lajnah Antarabangsa Dewan Pemuda PAS Malaysia. Anak jati yang bersemangat waja dari Negeri Perak Darul Ridzuan ini turut memegang jawatan politik sebagai Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Perak dan Yang Di Pertua (YDP) PAS Kuala Kangsar. Beliau pernah melanjutkan pelajaran di University of Manchester pada tahun 2003. Beliau memilih PAS sebagai platform perjuangan Islam dan dakwah sebenar di Malaysia.
Share this article :
 
Unit Penerbitan dan Media IT (UPIM)
Ketua Pengarah AKTAR Ustaz Mohd Hanif Haron | Timbalan Pengarah AKTAR Ustaz Hud Saleh
Pejabat Dewan Pemuda PAS Pusat, No 318-A, Lot 1636, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur .
Copyright © 2011. Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia - All Rights Reserved
© Akademi Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Malaysia 2011-